søndag 24. januar 2010

Vedlikehold av tøybleiene

For det meste vasker man bleiene helt vanlig, sånn som man gjør med enhver annen vask. De kan vaskes på mellom 60-90 grader, men husk regelen om at bleiene ikke tåler skyllemiddel. Glemmer du det en gang kan du vaske bleiene noen ganger etter hverandre for å skylle det godt ut av dem, og det går nok greit. Over tid vet jeg ikke om det kan fikses, så det er viktig å prøve å lage seg en huskeregel.

Forøvrig bruker man vanlig vaskemiddel, men man kan også få kjøpt mer miljøvennlige alternativer, som f.eks vaskenøtter, de fins også i ferdigmalt form, hvor man legger en porsjonspose inn sammen med vasken (ikke i pulverskuffen). Porsjonsposen kommer ut sammen med vasken, og kastes. Jeg har selv prøvd vaskenøtter (de ferdige porsjonsposene), og vasken blir absolutt ren. Det lukter ingenting, vanlig vaskepulver gir gjerne en parfymelukt, for de fleste av oss er det noe psykisk i dette at det lukter godt, da tenker vi at det er mere rent. Men det er som regel bare psykisk, så jeg kan absolutt anbefale vaskenøtter.
Av sløvhet (fordi jeg har glemt å kjøpe mere vaskenøtter, de må som regel bestilles fra nettet) har jeg for det meste brukt vanlig vaskepulver.

Ca en gang i måneden, eller når du ikke syns bleiene lukter rent etter vask, så må de strippes. Det høres rart og avansert ut, men det betyr bare at du har litt natron i forvaskkammeret, vanlig vaskepulver i vaskepulverkammeret og eddik i skyllemiddelkammeret. Så kjører du vanlig vask enten på 60 eller 90 grader, husk å trykke av at den skal kjøre forvask. Når vasken er ferdig har kombinasjonen av natron og eddik renset bleiene. Siden vaskemaskinen gjør jobben, du må bare huske hva som skal i hvilke kamre, så er dette en prosess som ikke krever noe ekstra tid. Bleiene minner deg på når det må gjøres.

Når barnet er nyfødt og har flytende bæsj, og rispapiret ikke vil være til noen hjelp for å løfte bæsjen enkelt over i do (når bæsjen blir fastere blir dette enklere), så kan du kjøre bleiene på skylleprogram før du setter dem på vanlig vaskeprogram. Dette skyller bleiene godt først, og du slipper å gjøre det for hand. Vi kan alle innrømme det med engang, bæsj er aldri særlig artig, enten man bruker papir- eller tøybleier, og det er greit med alt vaskemaskinen kan gjøre så man selv slipper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar