søndag 24. januar 2010

Generelle råd om tøybleier

Runt 20 bleier er optimalt for ett tøybleiebarn. Har du to samtidig kan du øke det noe, til f.eks 25-30, men stort mer tror jeg ikke du trenger da det uansett er begrenset hvor full du kan stappe en vaskemaskin, den blir full før du går tom. Så det vil gå rundt. Tøybleier er besparende, men akkurat det avnhenger jo også av om hvor dilla du får på de ulike fargene og mønstrene. Det er lett å få seg en hobby i tøybleiene, og man blir en samler. Det er jo så artig, så jeg skjønner hvorfor.

For mange er det greit å dele det opp over noen mnd når man er nybegynner og trenger alt, så det ikke blir så dyrt. Kjøp noen testebleier først så du vet hvilken type du skal investere i, de ulike bleiene er kanskje perfekte for noen, mens for andre fungerer de ikke like godt fordi barn tisser forskjellig mengde og har ulik kroppsbygning. Noen opplever lekkasjer med en type bleier, men ikke en annen fordi den passer barnet bedre.


Hvis du starter med tøybleier allerede fra barnet er nyfødt, så husk at selv om du opplever lekkasjer den første tiden, så er dette vanlig også med papirbleier på nyfødte. Fordi bæsjen er så flytende, at den ender oppigjennom ryggen nesten uansett. Dette betyr altså ikke nødvendigvis at det er bleiens skyld. Jeg personlig opplevde mindre lekkasjer etter at vi slutta med papirbleier på dagtid, men jeg begynte mye senere enn med nyfødt. Så jeg har ikke brukt lommebleiene på nyfødt, selv om jeg brukte litt brettebleier de første månedene. Noen sier at de aldri har opplevd lekkasjer med tøybleier, også på nyfødt. Det kan godt hende, men det er ihvertfall veldig vanlig uansett papir eller tøy de første månedene.


Når du skal velge en bleie, sjekk at den har sperring ved lårene (strikk), noen bleier har ikke dette og man kan oppleve oftere lekkasjer enn med andre merker. Forøvrig fins det flere ulike typer bleier, alt-i-ettbleier hvor innleggene er sydd fast i PUL-trekket (du vasker bleien uten å ta ut noe. Du har lommebleier, som du selv legger innlegget inn i, og etter bruk tar du dem ut og legger alt i wetbagen til det skal vaskes. Disse bleiene tørker raskere enn alt-i-ettbleiene fordi det ikke må tørke gjennom flere lag. Bruker du tørketrommel har ikke dette noen betydning. Så kommer formsydde bleier. Det er bleier som har form som en vanlig bleie, men disse trenger sperrelag utenpå, som f.eks en ullbukse eller PUL-trekk. Sperrelagene vaskes ikke for hver gangs bruk, bare når de lukter eller det er bæsj på dem. Etter vask skal ullbukser lanoliseres (tilsettes lanolin) for å holde på fuktighet.


Til slutt har du altså brettebleier, som kort fortalt er et tøystykke i f.eks flanell, som man bretter selv så den får form som en bleie. Oppå kan man legge ekstra innlegg og evt rispapir. Det finnes demovideoer på f.eks youtube.com som viser brettemetoder. Dette er den gode gamle bleien som de fleste av mødrene våre vil ha vært borti, eller i det minste bestemødrene. Brettebleiene tørker på få timer selv uten tørketrommel og er derfor veldig praktiske på tur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar